Historia

Företaget grundades år 1960 av Rune Nyström.

Rune Nyström

Rune Nyström, utbildade sig på STI-skolan i Stockholm. Efter examen 1951, då 34 år gammal, flyttade han till Gävle och fick anställning på Kebrandt & Wickberg ingenjörsbyrå. Sport var huvudintresset. Han var aktiv som fotbollsspelare i Brynäs, spelade bandy i Huge och Selaöpojkarna, distriktsmästare i tennis med Ture Wickberg, hockey och curling, mm.

Rune dog alldeles för tidigt 1978, då hjärtat inte orkade längre. En annan man som haft stor betydelse för företaget är Holger Brickner. Holger började 1962 efter att ha drivit rörfirman Rörbolaget Brickner & co. Holger var en riktig krutgubbe och jobbade i firman tills han var 80 år. Holger dog 1996. Det finns hur mycket som helst att berätta om dessa båda herrars öden och äventyr, men det gör vi inte här.

Dick Svahn

Dick, som hette Nyström tidigare, är uppvuxen mellan stencileringsapparaten och kopieringsmaskinen som son till Rune Nyström. Skulle ett jobb ut så var det bara att hoppa in och hjälpa till. Mamma Lilly skrev beskrivningarna på stenciler. Skrev hon ett fel, fanns det en vätska som liknade Tipex, som lagade "hålet" i stencilen. Eftersom det inte fanns fotostatmaskiner så "drog" man stenciler i ett antal extra exemplar för kontrakt mm då de använda stencilerna inte gick att spara. Lycka var när den första motoriserade stencileringsapparaten köptes, det var en Gestetner, då slapp man veva fram kopiorna.

Torsten Brickner

Torsten Brickner, son till Holger, är företagets "Grand ol´man", har jobbat i firman sedan 1961, då han började som ritare med vit rock och räknesticka. Han lärde sig konsten att rita med dragstift och passare. När man kopierade ritningar på den tiden spände man upp orginalet tillsammans med kopieringspapperet på en bågformad ställning och bar ut i solen. När den exponerats av solen en viss tid, rullades kopiepapperet ihop och lades i ett plåtskåp med en skål fylld med ammoniak. Gissa om det luktade... här kan man säga att utvecklingen har gått framåt.

1979 tog Dick Svahn och Torsten Brickner över företaget, och drev det som aktiebolag fram till 1991, då samtliga anställda, gick in som delägare och företaget ombildades till KB.

Torsten gick i Pension 2018/2019.

Nutid

2005 slogs VVS-Konstruktioner Rune Nyström KB och VVS & Energikonsult i Bollnäs ihop under namnet VVS-Konstruktioner Rune Nyström KB.

Företaget har kontor i Söderhamn och Bollnäs. Vi är 22 anställda totalt, tjugoen konstruktörer och en kontorist.

Våra arbetsstationer har AutoCAD med MagiCAD applicationprogram, Autodesk Revit med MagiCAD samt ELProcad.